8 obiceiuri care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii

8 obiceiuri care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii
8 obiceiuri care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii
Articol

În timp ce pielea de toate vârstele este frumoasă, timpul îți poate estompa strălucirea.

Minimizând aceste obiceiuri ce mulți din noi le fac, putem reduce considerabil riscul de îmbătrânire prematură a pielii. În așa fel puteți să vă mențineți tenul plin, strălucitor și neted pentru un timp mai îndelungat.


1. Frecarea constantă a ochilor poate provoca cearcănele și liniile fine


Pungile de sub ochi fac parte din procesul natural de îmbătrânire și apar atunci când mușchii din jurul ochilor slăbesc. Pentru majoritatea oamenilor, frecarea ochilor nu este o problemă și nu va provoca efecte secundare permanente. Dar, potrivit studiilor, frecarea continuă a ochilor poate crea o problemă prin creșterea inflamației în zonă ce poate afecta liniile din jurul ochilor”. Cel mai des acest lucru se observa la persoanele ce sunt afectați de eczeme unde apar mâncărimile și iritația. 


Cea mai frecventă cauză a mâncărimii ochilor (și frecării excesive a ochilor), în prezent, sunt alergiile, așa că vizitați un alergolog pentru a diagnostica și trata simptomele în caz când simțiți acest discomfort. 


stilio


2. Somnul insuficient perturbă reînnoirea pielii


Somnul este esențial pentru energie, concentrare și ten. Noaptea, pielea noastră intră într-o stare de reînnoire.

Scurtarea somnului se poate arăta pe față în timp. Un studiu publicat în ianuarie 2015 în Clinical and Experimental Dermatology a constatat că somnul slab (definit ca cinci ore sau mai puțin) a fost asociat cu semne crescute de îmbătrânire.


Pentru a dormi suficient și a avea un somn liniștit urmați pașii recomandați de specialiștii în domeniu:

* Du-te la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi, astfel încât corpul tău să aibă un ritm constant.

* Faceți-vă dormitorul întunecat, răcoros și liniștit.

* Nu consumați mâncare cu două - trei ore înainte de culcare.

* Limitați cantitatea de cofeină pe care o consumați după-amiaza.


3. Sorbirea dintr-un pai poate cauza linii fine


Obișnuiești să-ți bei ceaiul sau cafeaua printr-un pai? Păi iată că acest obicei îți poate provoca linii fine în jurul gurii, ceea ce este un semn al îmbătrânirii pielii.

Atunci când sorbim dintr-un pai activizăm mușchii din jurul buzelor. Cu cât activăm mai mult acei mușchi, cu atât avem mai multe șanse să avem acea cută în piele. Acesta este același motiv pentru care fumătorii dezvoltă și riduri în jurul gurii.


Nu trebuie neapărat să evitați paiele precum ciuma, dar ori de câte ori puteți scăpa fără una, omiteți.


4. Stresul eliberează cortizolul, provocând descompunerea colagenului


Fiecare parte a corpului nostru este afectată de stresul nostru, asta include și pielea ta.

Dacă ești îngrijorat în mod constant (sau pierzi somnul din cauza stresului), corpul tău eliberează hormoni de stres fără oprire, ceea ce poate provoca îmbătrânirea prematură. „Cortizolul, principalul hormon de stres, descompune colagenul, ceea ce duce la lăsarea pielii și a ridurilor”, spune Amy Wechsler, MD, dermatolog și psihiatru certificat din New York. 


Stresul poate fi redus în mare parte prin schimbări în stilul de viață, inclusiv mâncare bună, somn bun și meditație, care toate au un efect enorm asupra procesului de îmbătrânire biologică și cosmetică.


5. Bazându-te pe machiaj pentru protecție solară lasă pielea neprotejată


Pentru a proteja pielea de îmbătrânirea prematură, SPF este regele. Un studiu anterior a descoperit că expunerea la lumină ultravioletă (UV) a fost responsabilă pentru 80% din semnele vizibile de îmbătrânire facială, inclusiv ridurile și modificările pigmentare.

Dar dacă te bazezi doar pe machiajul care conține SPF pentru a bloca razele UV dăunătoare, este posibil să nu îți protejezi suficient pielea. Majoritatea machiajului protejează împotriva razelor UVB, dar nu blochează razele UVA, care provoacă linii fine, pete maronii, pori dilatați și încrețire. 


Aplică o cremă de protecție solară sau o cremă hidratantă cu SPF cu spectru larg înainte de a te machia. Spectru larg înseamnă că produsul vă va proteja pielea împotriva razelor UVA, care contribuie la îmbătrânirea pielii, și a razelor UVB, care pot provoca arsuri solare.


stilio


6. Ignorarea gâtului și a mâinilor poate provoca daune UV


Chiar și cei mai sârguincioși utilizatori SPF își pot neglija gâtul și mâinile, motiv pentru care sunt una dintre primele zone care vă dezvălui vârsta. Într-adevăr, cercetările anterioare au descoperit că femeile ale căror mâini aveau vene și riduri vizibile erau percepute ca fiind mai în vârstă decât colegii cu mâinile plinute.

 Pe măsură ce îmbătrânim, ne pierdem din elasticitate. Mai mult, mâinile își pierd volum și grăsime, așa că ajungi să ai o piele translucidă, cu riduri și pete de vârstă.


7. Uitarea ochelarilor de soare acasă poate deteriora ochii și pielea din jurul lor


Ochelarii de soare protejează ochii de razele UV, care pot dăuna pleoapei, corneei, cristalinului și retinei (și, după cum sa menționat anterior, razele UV pot deteriora și pielea delicată din jurul ochilor).

Căutați o pereche care scrie „Protecție 100% împotriva UVA și UVB” sau „Protecție 100% împotriva UV 400” pe etichetă.


8. Utilizarea săpunului poate accentua ridurile


Săpunurile conțin adesea detergenți duri care îndepărtează pielea de uleiurile naturale. Deși pielea uscată nu provoacă direct riduri, le poate face mai vizibile.

Folosește, în schimb, un produs de curățare hidratant. Academia Americană de Dermatologie spune că trebuie să căutăm cuvintele „blând” și „hidratant” pe etichetă. Asigurați-vă că evitați, de asemenea, să folosiți săpun deodorant sau produse care conțin ingrediente potențial care deshidratează pielea, cum ar fi alcoolul, parfumul, retinoizii sau alfa hidroxiacid.

stilio
6
stilio
Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența și pentru a monitoriza traficul pe site. Politica de cookie-uri