Nutriția. Cum putem obține o alimentație corectă și sănătoasă?

Nutriția. Cum putem obține o alimentație corectă și sănătoasă?
Nutriția. Cum putem obține o alimentație corectă și sănătoasă?
Interviu

Stilio este despre Beauty dar și sănătate. Din acest motiv de această dată vom discuta despre un subiect la care mulți din voi sau gândit, dar poate nu toți au fost convinși de necesitatea unei nutriții corecte.


Astăzi vom discuta despre acest subiect cu Eugenia Savin, o persoană care mai întâi de toate a trecut experiența alimentară corectă prin propriul corp, iar acum ajută și alte femei să obțină rezultatele dorite. În același timp puteți să o cunoașteți pe Eugenia ca și fondatoarea salonul Natural Therapy din Chișinău deschis în doua filiale: Buiucani și Botanica.


Eugenia, mă bucur că ai acceptat invitația mea de a discuta la această temă. Cu siguranță mulți o vor considera foarte utilă. Ai menționat mai devreme că această experiență a venit întâi pe propriul corp. Ai putea să ne povestești mai multe?

Să știi că și eu mă bucur că tot mai multe persoane dau o importanță mai mare alimentației și nutriției corecte. Întradevăr, tot ce recomand mai întâi încerc pe propriul meu corp, în așa fel am slăbit 12 kg. Și vreau aici să deschid o paranteză: am slăbit nu prin diete, înfometare sau alte metode, dar prin alimentație corectă și fără să am senzația de foame. O zic mereu, dietele ajută pe termen scurt, iar noi trebuie să privim pe termen lung. Doar așa putem să menținem rezultatele obținute.


Sunt de acord cu tine, dar dacă e să deschid aici o paranteză sunt foarte multe persoane dar și canale, website-uri care ne tot promit rezultate reușite etc. Cum reușim să le filtrăm și să le folosim pe cele corecte.

În primul rând când citiți cuvântul dieta e deja semn de îngrijorare. Nu recomand dietele, ele sunt stresante atât pentru organism cât și pentru persoana. O data cum se încheie dieta persoanele ajung să cântărească după 2-4 săptămani de 2 ori mai mult. Totul din cauza înfometării.


În al doilea rând să caute rețete care sunt atât simplu de realizat cât și au un număr mai mic de ingrediente. 


Eu sunt vegetariană (de ceva timp deja) și în momentul când imi aleg să prepar o rețetă o aleg în baza acestor două principii. Și cred ca orice femeie ar opta pentru o rețetă simplă având în vedere ritmul nostru alert.


Chiar vroiam să te întreb, căci am observat pe profilul de instagram că ești vegetariană, cum ai decis sa alegi acest tip de alimentație?

Eu practicăm mereu 2 ori pe an detox-uri pentru organismului meu. Mă ajuta să mă mențin într-un echilibru. În momentul în care am aflat ca am o micro tumoare ca și orice altă persoană am pornit să o tratez medicamentos. Rezultatele nu apăreau, și eu mă simțeam destul de prost. 


În acel moment împreuna cu Diana Chistol am creat un plan/meniu de detoxifiere mai riguros și el excludea carnea. După această detoxifiere care a durat mai mult decât deobicei, am repetat analizele, iar momentul în care am văzut efectul pozitiv am înțeles că nutriția corectă nu doar ajută să te menții sănătos, în formă dar și lecuiește. Cumva după acea experiență nu am mai dorit să consum carne. În schimb consum mult peste și multe altele care înlocuiește proteina conținută în carne.


Apropo dacă sunt persoane interesate să înceapă o alimentație vegană să știți că și în Moldova au apărut mai multe magazine unde puteți să vă procurați diferite gustări. Sau puteți chiar să vă preparați propriile gustări, sunt atâtea rețete pe internet din care puteți să alegeți. E nevoie doar de un pas și voință.

 

Îmi pare rău să aud o astfel de experiență, dar în același timp mă bucur să știu că tratamentul cel mai potrivit pentru tine, a fost legat de alimentație. Cunosc mai multe persoane care își doresc să se alimenteze corect și echilibrat dar nu o fac din motivul că nutriția corectă e costisitoare. Tu ce părere ai?

Nu sunt de acord cu aceasta afirmație, deoarece oricine poate să se alimenteze corect și să ajusteze acel meniu conform buzunarului. Des am auzit că iată peștele e scump. Da e scump dacă îl procuram pe cel mai scump ca somonul, dorada. Însă deși nu suntem o țara maritimă avem și alte tipuri de pește din râuri, iazuri. Acel pește este mai ieftin și poate fi folosit în alimentația noastră. 


Cel mai important atunci când vedem un exemplu de meniu sănătos, să înlocuim acele alimente cu ceva ce e din aceeași categorie dar pe care putem să ni le permitem.


Hai să-ți dau un exemplu, cât te costă să îți faci o supă cremă seara din broccoli, dar din linte, dar ciuperci? Supele creme din legume sau boboase sunt folositoare, nutritive și ajută mult sănătății noastre. Unde mai pui că și se prepară ușor. Deci se poate, iar fraza: nu mă alimentez sănătos căci este scump e mai degrabă un mit care trebuie șters din capul nostru. Avem alternative și putem chiar și slabi așa fără mult stres pentru organism.


Auzind acestea pot să zic că și eu am căzut pradă acestor meniuri și când vedeam lista cumva îmi apărea o ezitare să încep. Care ar fi recomandările tale generale pentru cei ce vor să slăbească și să o facă printr-o alimentație sănătoasă?

Cred că aici aș începe de la numărul de mese. Aud des fraza: nu reușesc să mănânc toata ziua și am doar o masă seara de ce nu reușesc să slăbesc? Iar de aici și răspunsul la întrebare, seara compensezi pentru toate mesele zilei, iar dacă noi ne dorim să ne ținem în forma seara ar fi cea mai ușoară mâncare pe care trebuie să o consumăm din cele 3.


  • Deci, respectăm cu strictețe cele 3 mese pe zi. Ideal ar fi 5, ca să includem și două gustări. Dar dacă timpul nu ne permite, cele 3 trebuie sa fie la aceleași ore de dorit zilnic consumate.


  • Reduceți la maxim făinoasele, cau cel puțin cele ce conțin făină albă. Plăcintele care le luăm în drum spre lucru nu ne fac bine, ba din contra. 


  • Nu mâncați în timp ce priviți calculatorul, telefonul sau un film chiar. Inconștient veți consuma mai mult decât de obicei așa cum creierul nu se va putea concentra pe două acțiuni deodată, și apare apoi acea senzație de greu pe stomac și mai apoi balonări etc.


  • Nu finisați mâncarea copiilor!!! 


  • Când aveți senzația de foame încercați să beți un pahar cu apă sau un ceai cu miere (mierea nu se adaugă în ceaiul fierbinte dar călduț) ca să vă asigurați că de fapt nu va este foame dar poate vă este sete. Deshidratarea ar putea crea senzația de foame.


  • Consumați semințe. Ele au multe proprietăți nutritive.


  • Nu soțul e de vină pentru poftele care apar :) Țineți minte că orice faceți e alegerea voastră și voi dețineți controlul.


Ai menționat despre semințe, care ar fi acelea pe care le-ai recomanda în alimentație?

Sunt foarte multe dar aș menționa cele care le prefer și eu: semințele de cânepă, semințele de in, semințele de dovleac, susan. etc.


Multe dintre ele chiar ne pot înlocui lactatele. Au o sursă bogată de calciu. Nu recomand lactatele iar pentru a compensa acel calciu îl putem obține din alte surse. Dacă totuși se dorește laptele puteți să-l folosiți pe cel de cocos sau de migdale.


Orice nu a-ti introduce in alimentație e important sa nu facem acest lucru în exces. Fără extreme! 


Cred ca am și eu mult de procesat după cuvintele tale. Dacă e să te întreb la final care sunt acele 3 recomandări ca specialist nutritionist ce le-ai da persoanelor ce doresc să slăbească și să obțină o alimentație corectă, ce le-ai spune:

  1. Rezultatul final merită orice chin.
  2. Cina contează cel mai mult dintre cele 3 mese obligatorii. Ea trebuie să fie obligatoriu cea mai ușoară.
  3. Folosește aplicațiile (instagram, facebook, google) pentru a te dezvolta nu a de a pierde timpul în zadar.


Îți mulțumesc mult Eugenia pentru că ai împărtășit cu noi aceste experiențe și sfaturi utile. Sper să mai scriem pe viitor și să mai răspundem și la alte întrebări care au nevoie de informație venite de la un specialist care lucrează zi de zi cu persoanele ce-si doresc un corp sănătos și să îl mențină în formă.

Nu uitați că puteți să vă și programați la salonul natural Therapy care este pe Stilio pentru diverse servicii începând de la masaje faciale până la masaje de cuplu generale sau terapeutice. Salonul este prezent în doua locații Botanica și Buiucani.


Linkul la salon îl găsiți mai jos.

Articol asociat salonului
NaturalTherapy
NaturalTherapy
Strada Alba Iulia 77
stilio
96
stilio
Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența și pentru a monitoriza traficul pe site. Politica de cookie-uri