“Peluquero del Mundo” cu Dumitru Micușa

“Peluquero del Mundo” cu Dumitru Micușa
“Peluquero del Mundo” cu Dumitru Micușa
Интервью

"Peluquero del Mundo", așa îmi doresc titlul acestui interview căci așa am avut ocazia să-l descopăr pe Dumitru în interviul acordat pentru Stilio și blogului nostru de frumusețe.


Ce reprezintă un frizer sau hairstylist? Putem să-l descriem în multe moduri și cu siguranța fiecare din variante vor fi corecte, așa cum fiecare îl percepe diferit. Dar cum vede un frizer însuși această profesie devine și mai palpitant.


Fiind un hairstylist nu doar ca poți “călători” prin diferite stiluri, culori și personalități, dar poți să și îți permiți să călătorești la propriu obținând astfel niște experiențe de neuitat.


Iată în așa mod a început astăzi discuția mea cu Dumitru Micușa. Nu prea cred că Dumitru are nevoie de mari prezentări așa cum profesionalismul lui o face indirect, iar pentru cei ce încă nu l-au cunoscut, el este “peluquero del mundo”(tr. Frizerul din Lume sau Frizerul lumii), o persoană ce nu doar face ceea ce iubește dar și își trăiește profesia zi de zi în oricare țară nu ar călători sau locui.


Dumitru, nu pot să neg, pozele pe care le-ai postat pe rețelele de socializare îți dau fiori. Chiar rămâi fascinat la gândul că poți combina călătoriile cu pasiunea și-n același timp profesia ta. Ce înseamnă pentru Dumitru Micușa călătoriile?


Poate va suna diferit dar eu văd călătoriile un pic diferit de cum poate le văd alții, am un concept mai filozofic la acest capitol.


Totul în lume are un început și un sfârșit. Ne naștem ca trăim din plin și locul de naștere nu înseamnă neaparat locul în care trebuie sa locuim sau să stăm în loc. Ne-am născut pe o planetă și de aceea planeta se considera casa noastră, cu siguranță ne naștem ca să o putem explora. 


Și da, profesia mea îmi oferă această posibilitate să călătoresc, să descopăr orașe, oameni și locuri diferite. Călătoriile sunt o oportunitate pentru oricine își dorește să le facă.


stilio


Ai un mod anume prin care îți selectezi orașele unde călătorești? Îți faci planuri din timp sau doar strângi bagajul și pornești în aventură?


Cred ca a fost și - și. Uneori îmi planificăm alteori se întâmpla ceva spontan. Cred că dacă e să le adun pe toate am călătorit pâna acum în vreo 30 de țări. Deși fiecare a avut farmecul ei aș putea spune ca cele mult în memorie mi-au rămas acestea: Chile, Germania, Olanda, USA (New York-ul), Italia.


Și în toate cele 30 ai reușit să și lucrezi chiar? Apropo, cum comunicai cu clienții?


Cred că în așa timp scurt îmi era și imposibil să lucrez în toate, dar în 6 din ele într-adevăr am practicat profesia de Hairstilist.

Despre comunicare :). Fac o pauză specială aici. A fost și ușor și dificil în unele momente. Cunosc mai multe limbi Engleza, Franceza, Spaniola și Rusa. Dacă nu cunoșteam limba vorbeam mai mult în Engleza. Dar oarecum funny limbajul gesturilor mă ajuta să înțeleg ce își dorește clientul chiar dacă nu ajungeam să putem comunica cu cuvinte.


Uite cred că din aceste călătorii și experiențe de lucru în alte țări am luat niște lecții. Am început să văd această sferă ca sfera serviciilor unde clienții cer calitate, operativitate si profesionalism. Iar un lucru cheie îl constituie încrederea care îți este oferită de acea persoana care se așează la tine în scaun. Îmi era mult mai simplu sa lucrez acolo unde simțeam că încrederea îmi era acordată 100%. Poate de asta și îmi place să lucrez mult cu oamenii care vin la mine după recomandări. Acel om deja știe lucrarea mea fie asta o frizură, vopsire sau o coafură de seară. Rezultatul depinde mult de acest fapt. Încurajez oamenii când merg la un salon oricare specialist nu ar fi, să îi ofere încredere pentru ca acesta la rândul lui să poată aduce frumusețea pe chipul, parul sau corpul lui.


Am observat când imi menționai țările, ai rostit Chile cu o emoție și tonalitate aparte. Povestește-mi mai mult despre acele experiențe care le-ai avut acolo.


Ai dreptate, Chile a fost ceva aparte, de aici și apare Istoria “Peluquero del mundo”.

Lucrăm într-un salon din Santiago. Cred undeva în a 3 lună de lucru mă simțeam sufocat în capitala aglomerată și poluată, iar făcând niște căutări pe google vedeam că Chile e o țară atât de verde și frumoasă iar eu cumva mă simțeam blocat fără să văd nimic din acele locuri pitorești. În acel moment a și apărut această idee trăsnită să îmi improvizez o mică afacere pe roate, iar în 2-3 săptămâni mi-am organizat totul. Am luat rucsacul în spinare, mi-a improvizat un scaun, o masă cu care să pot călători, am luat ustensilele necesare chiar și mi-am printat un portfolio, iar în locurile unde mergeam frezam oamenii în strada. Din banii primiți puteam să mă întrețin și să continui sa călătoresc prin țară. Curând oamenii salvau numărul meu de telefon și mă apelau întrebând când voi reveni iar în orașul lor. Era extrem de plăcut.


Iată la asta nu m-am așteptat sa aud. Suna tare aventurier dar și ca un subiect de film. Spune-mi de unde ai învățat tot ce știi acum?


Am făcut scoala de frizeri din Rusia, una din cele mai bune din lume. În același timp practica pe care am tot făcut-o aici în Moldova, România și alte țări unde am lucrat mi-au tot dat idee de tehnici, idei noi. Uneori îi învățăm și eu pe colegii cu care lucram. Eu mereu zic așa, profesia de frizer nu se învață dar se “fură”. Trebuie să știi să privești, să înțelegi și să adaptezi tehnicile la mâinile și îndemânarea ta. Iubesc mult să lucrez cu coafurile, coloristica, să fac și să găsesc forme noi.


stilio

Partea cu călătoriile o înțeleg perfect. Ce altceva dacă nu ele îți oferă sentimentul de libertate cel mai tare. În timpul pandemiei când mai întâi am fost nevoiți să stăm mai mult prin case iar după ce perioada sa extins și călătoriile peste hotare erau mai greu de realizat am conștientizat cu toții mai mult bucuria și plăcerea călătoriilor. Cum a fost pentru tine această perioadă?


Nu pot să zic că am stat degeaba :). Am călătorit, însă de data aceasta mai mult prin Moldova. Am descoperit-o și redescoperit-o cu tot farmecul ei. Datorită lucrului am avut și plecări de serviciu în afara țării. Aveam proiecte în derulare în Olanda, tot în acea perioada am decis să mă mut în România. Apropo am deschis și acolo un salon.


La moment practic sunt în continuă mișcare, vin în Chișinău fiecare lună dar marea majoritate a timpului o petrec în Cluj.


Așa cum știu că ca și domeniul fashion-ului mulți încearcă să caute cât mai multă informație despre tendințele în domeniul frizurilor și nu numai. Ce ne poți spune despre acestea?


Sunt adeptul tendințelor timeless, sau cum se mai zice celor care mereu sunt la modă. O tunsoare bob mereu va fi actuală. Personal merg mai mult pe un approach personalizat persoanei care vine la mine. Tendințele se tot schimbă, uneori chiar realizezi că e un haos total. Ca exemplu în Japonia acum sunt la modă beretele, pe când în Franța ele au fost folosite cu foarte mulți ani în urmă. 


Desigur ca mereu mă instruiesc, merg la seminare de calificare, mă interesează să aflu ce mai e nou în coloristica etc. În acest domeniu avem și acest Institut Pantone din Franța care dictează culorile. Evident că pentru mine contează ca în primul rând omul să se simtă bine cu acea schimbare care o facem împreună. Când clientul e mulțumit și eu mă simt fericit.


Dumitru, cred că o ultimă întrebare care vine mai mult din partea persoanelor ce vor citi acest articol, ar fi: ce ai recomanda ca îngrijire pentru păr în condiții casnice?


Aici cred ca as spune de două opțiuni:


  1. Sunt multe metode naturiste care le puteți prepara acasă. Rețetele sunt scrise pe internet iar materia primă necesară e destul de accesibilă pentru a prepara ceea ce vă doriți.
  2. Să meargă pe branduri de încredere profesionale cum ar fi: Nashi, Kerastase, Davines, Loreal.


Drumețiile lui Dumitru nu se încheie aici nici pe departe. Salonul deschis în Cluj este și el o provocare pe care îi dorim să o treacă cu brio. Sper să mai am șansa să mai discutăm peste vreun an despre ce a mai făcut între timp.


Aceasta a fost istoria lui Dumitru Micușa, fondator Micușa Stil, Peluquero del mundo cum l-am cunoscut în interviul de astăzi.


*Nu uitați că salonul Micușa Stil este deja pe Stilio și primește programări online prin intermediul aplicației Stilio.

Статья, связанная с салоном
Micușa Stil
Micușa Stil
Strada Alexandru cel Bun 98a
stilio
16
stilio
Мы используем файлы cookie, чтобы улучшить ваш опыт и отслеживать посещаемость веб-сайта. Политика файлов cookie